tiistai 22. marraskuuta 2016

L. M. Montgomery: Anne of the Island & Anne of Windy Poplars (Annan unelmavuodet ja Anna opettajana)

Anne is finally off to Redmond college! While she's sad to be leaving Marilla and the twins, she's excited to finally become a full-fledged B.A., and to embark on new adventures with the other Avonlea folks attending Redmond - a group that includes her friend Gilbert Blythe. (Takakannesta)

Hupsista! Kun postauksia roikkuu kesäkuusta asti, voi vain sanoa, että bloggaaja on huidellut ihan muissa asioissa. Kesäisen Anne-lukuni jälkeen on ehditty nähty jo luntakin, mutta onneksi näistä voi postata vuodenajasta riippumatta.

Anne of the Island vie Annen viimein opiskelemaan Anne of Avonlean kotiin jäämisen ja Marillan auttamisen jälkeen. Nyt Anne vuokraa ystäviensä kanssa Patty's Place -nimisen talon, minkä myötä luvassa on hauskoja pikku kommelluksia, omalaatuisia hahmoja ja välillä lukijan hermoja riipiviä rakkaussolmuja. Myös kuuluisat koirat, Gog ja Magog, esitellään ensimmäistä kertaa.

Annan unelmavuosista oli lapsuuden lukukerroilta jäänyt mieleen kaikkein vähiten ja vain hajanaisia kohtia: Annan ystävän kuolema (muistan edelleen miten vaaralliselta kuulosti sana lentävä keuhkotauti) ja Gilbertin oletettu tyttöystävä, eli ei paljoa. Siksi minua kiinnostikin palata tähän erityisen paljon!

Ikävä kyllä tämä kolmas osa ei tuntunut tällä kertaa aivan samalta kuin muut, huolimatta siitä, että tuo kuolema kosketti edelleen ja kirjassa oli mukava uusien asioiden tuntu Annen muuton myötä. Kerronta oli paikoitellen hyppivää, enkä ollenkaan pitänyt Annen ja erään Roy Gardinerin suhteesta. Annamainen henki ei täysin välittynyt minulle, vaikka epäilemättä se siellä on. 

Huomasin että omat elämäntilanteet vaikuttavat  näiden lukemiseen enemmän kuin luulinkaan. Itsekin opiskelujen pyörteissä elävänä minä viihdyin nyt Annen, ja myöhemmin hänen lastensa, onnellisissa lapsuusvuosissa enkä siinä, että Annekin tuskailee asunnon löytymistä tai tentteihin lukemista. (Vaikka liikaa Montgomery ei kyllä kuvaa varsinaista opiskelua.) Ehkä palaan Anne of the Islandiin sitten, kun on aika muistella haikeasti omia opiskeluvuosia. Toisaaltahan on ihan mahtavaa, että opiskeluelämä on ilmeisesti samanlaista 1900-luvun alun Kanadassa ja 2010-luvun Suomessa.

Oli kirjassa tietenkin viehätyksensä. Patty's Place on varmasti suloisin kimppakämppä koskaan ja Anne päähenkilönä on edelleen aurinkoinen itsensä. Kissat, vanha hautausmaa, rakkaussotkut, kaikki on lohdullisen tuttua Montgomeryltä. 

Tuttuuteen liittyy toisaalta se, että Montgomery käyttää paitsi tuttuja aineksiaan, myös juonikuvioitaan silloin tällöin uudestaan. Kosija, joka tuntuu oikealta, mutta osoittautuu ajan kuluessa vääräksi (minkä lukija tietysti tietää koko ajan), on pikkuisen muunneltuna sekä Anneissa että Emilyissä että Pat-kirjoissakin. Okei, olen tiennyt tämän jonkin aikaa, mutta Montgomery on kirjailija, jonka kanssa huomaan painavani asioita villaisella.

***

Opiskelujen jälkeen Anne saa paikan rehtorina Summersiden kaupungissa. Valinta ei miellytä paikallista Pringlen sukua, varsinkin kun Anne vei työn erään suvun jäsenen nenän edestä. Koska Anne on Anne, hän ei halua antaa periksi ennen kuin hänestä pidetään. Rakas Gilbert odottaa tahollaan kirjeitä ja sitä, että he vuosien jälkeen saisivat toisensa, ja naapuritalossa pieni, laiminlyöty Elizabeth-tyttö tarvitsee Annea.

Anne of Windy Poplarsin, samoin kuin Anne of Inglesiden, Montgomery on kirjoittanut vuosia varsinaisen sarjan jälkeen. Se tuntuikin täyteosamaiselta, puhumattakaan siitä että kantta ei ollut saatavilla yhtä sievänä versiona kuin tuo edellinen. Kirjan juoni ei ole erityisen yhtenäinen, enemmänkin se on täynnä pieniä sattumuksia tai kaupunkilaisten asioita, joihin Anne puuttuu omalla tavallaan. (Esimerkkinä romanttinen Hazel-tyttö, jonka kihlaukseen Anne sotkeutuu ja saa kiukut niskaansa. Annekaan ei aina onnistu.) Muiden hahmojen rohkaiseminen annemaisempaan, aurinkoisempaan elämään tuntui olevan tässä osassa erityisesti esillä. On tietenkin lukijasta kiinni, miten tällaiseen käännyttämiseen suhtautuu, mutta kukapa ei joskus kaipaisi lisää aurinkoa elämäänsä?

Tapahtumisen hajanaisuuteen vaikuttaa myös se, että osa niistä kuvataan kirjeinä Gilbertille, eli mukana on kirjeromaanin aineksia. Episodimaisuudesta huolimatta Anne of Windy Poplars oli minusta suloinen kirja rakkauskirjeineen, joita emme ikävä kyllä saa nähdä, ja pikku-Elizabetheineen. Naureskelin itsekseni Annen epävireiselle kynälle ja Montgomeryn tavalle poistaa pätkiä Annen kirjeistä sitten, kun kynä on vireessä. Mielestäni lukijan mielikuvituksen varaan jättäminen toimi tässä mainiosti, sehän on hyväksi todettu tehokeino, ja pitäähän Annelle ja Gilbertillekin toki jotain yksityisyyttä jättää. Elizabethin ja Annen yhteiset hetket vetosivat minunlaiseeni haaveilijaan niin kuin lapsenakin. (Muistan inspiroituneeni piirtämään silloin samanlaisia karttoja kuin Anne ja Elizabeth.)

Vaikka Anne of Windy Poplars jäi alkuperäisten osien tasosta, siinä ei esimerkiksi ole samanlaista syvyyttä kuin seuraavassa Anne's House of Dreamsissa, se yllättäen osui nyt lukuhermoon paremmin kuin Anne of the Island. Omia lapsuuden ja nykyhetken (ja tulevaisuuden) lukukokemuksia ja sitä, kuinka paljon lukuhetki vaikuttaa olisikin hauskaa verrata, jos kaikista olisi vielä aineistoa tallessa.

Luetut teokset: Anne of the Island & Anne of Windy Poplars 
(Annan unelmavuodet, suom. 1921, ja Anna opettajana, suom. 2002)
Kirjailija: L. M. Montgomery
Kustantajat: Aladdin, Bantam Books
Ilmestymisvuodet: 1915, 1936
Sivumäärät: 358, 258

2 kommenttia:

 1. En tiedä miten tämän Anna-sarjan lukemista jatkaisin, kun ensimmäisen osan luin varmaan kuusi vuotta sitten, niin pitääköhän minun nyt lukea se uudestaan ennen muita osia... Mutta anyway, Montgomeryn kirjat ovat jokseenkin taattua tavaraa, Runotyttö ainakin on lempparini<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lukisin uudestaan, Annat kestävät onneksi useammankin lukukerran!

   Samaa mieltä, tietää mitä saa, kun lukee Montgomerya :) Runotyttö on kyllä lemppari täälläkin <3

   Poista

Kiitos kommentistasi :)