sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo sapiens


Onko kaikkien pakko tulla kaapista? Riemastuttava ja sympaattinen romaani Simonista, jonka elämä menee mullin mallin, kun hänen salainen ihastuksensa uhkaa paljastua.16-vuotias Simon inhoaa kaikenlaista draamaa, eikä ole ulkona kaapista homoutensa suhteen. Sitten sähköpostiviesti joutuu väriin käsiin, ja Simonin on astuttava pois mukavuusalueeltaan. 

Näin kesällä olen innostunut kirjastossa käymisestä, talvella tuli luettua omia kirjoja, ja sieltähän löytyy vaikka mitä kiinnostavaa lukemista. (Blogiinkin on tulossa sekalainen postausjoukko kaikenlaista.) Niin kuin vaikka tämä ihana Minä, Simon, Homo sapiens. Ette varmaan tarvitse minua kehumaan tätä, sen verran paljon kirjaa on näkynyt blogeissa, mutta sanon kuitenkin, että tämä oli hauska, lämmin ja sillä lailla kevyt, että seksuaalivähemmistöön kuuluminen on luonnollista, vaikka saattaakin mietityttää Simonia. En halua vähätellä kenenkään kokemuksia, oma seksuaalisuus tai sukupuoli voi olla vaikea asia, mutta kovin usein kirjallisuudessa HLBTQ-hahmot nähdään vähemmistöjen ongelmien kautta. Toisenlaisia, iloisempiakin tarinoita pitää minusta kertoa. 

Simonin tapauksessa käänteitä aiheuttaa sähköpostikirjeenvaihto. Ihastumista on ilmassa, mutta Simon ja Blue ovat päättäneet pysyä anonyymeinä toisilleen, pojat tietävät vain käyvänsä samaa koulua. Simonin koulukaveri Martin kuitenkin lukee salaa kaksikon sähköpostit ja uhkaa paljastaa jutun kaikille, jos Simon ei auta häntä yhteen kaverinsa Abbyn kanssa. Simon haluaa tulla kaapista omaan tahtiinsa, ei jonkun toisen pakottamana, ja samalla on vaarassa myös Bluen yksityisyys, joten hän suostuu kiristykseen.  Ja tietenkin häntä vähän kiinnostaa, kuka Blue on.

Simon oli sympaattinen päähenkilö, jolle toivoin vain onnellista loppua Bluen kanssa. Enkä arvannut Bluen henkilöllisyyttä (no, olen muutenkin huono arvaamaan näitä, mutta uskon että Simonin tarinaan voi uppoutua vaikka arvaisikin.) Simonin perhe ja kaverit olivat huippuja, tiivis ja toisiaan tukeva porukka, vaikka välillä oltaisiin eri mieltäkin. Tulin yksinkertaisesti hyvälle tuulelle kirjasta!

Koko kirja oli mukavan nykyaikainen ja aito Tumblreineen ja Simonin ajatuksineen. Ehkä tämä ei ollut juonellisesti tai tyylillisesti erityisen mullistava tai omaperäinen kokemus, tuntui kuin olisin lukenut samanlaista YA-kirjallisuutta ennenkin, mutta eipä valittamista, pidän tällaisesta juonesta ja tyylistä. Lisää vain!

P.S. Helsingissä on vietetty Pride-viikkoa, joka on näkynyt myös kirjablogeissa lukutempauksena. Yöpöydän kirjat -blogista löytyy lisätietoa ja lista osallistujablogeista.

Luettu teos: Minä, Simon, Homo sapiens
Kirjailija: Becky Albertalli
Englanninkielinen alkuteos: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Suomentaja: Lotta Sonninen
Kustantaja: Otava
Ilmestymisvuosi: 2015
Sivumäärä: 253

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)